Filmproduksjon for alle

Har du lyst til å lage din egen film? Her på nettsiden vår kan du finne tips og veiledning om hvordan du går frem for å skrive et godt manus, hvordan man gjennomfører en filminnspilling og bruker filmspråket til å fortelle en historie på best mulig måte, og hvordan man skaper filmen på nytt i etterarbeidsprosessen når filmen skal klippes, og man skal legge til musikk, lyd og eventuelle stillbilder og effekter.

Man lærer best å lage film av selv å lage film, og her på siden vil du finne all den informasjonen du trenger for å få trening i filmproduksjon, enten du er nybegynner eller erfaren filmskaper.

filmproduksjon

Fokuset på den gode historien

Er du av typen som tar med deg et filmkamera og noen skuespillere og drar til et sted der dere begynner å filme uten helt å vite hvor man ender opp? Eller foretrekker du å ha innspillingen planlagt til punkt og prikke før noen så mye som trykker på REC? Uansett hvilken tilnærming du har, er det viktig at den ferdige filmen forteller en historie som appellerer til publikum. Film handler først og fremst om storytelling, og selv om filmen har skyhøy produksjonsverdi og stilige effekter, vil det være til liten nytte hvis filmens historie ikke fenger publikum.

Å legge arbeid i å komme på en god idé og skrive et godt manus, er derfor det viktige første steget i prosessen med å lage en god film.

filmproduksjon

Fra manus til ferdig film

Når manuset er på plass, begynner imidlertid den lange prosessen med å omforme de skrevne ordene til en ferdig film. Hva handler historien om, og hvordan får man det frem på best mulig måte? Film er bilder og lyd som virker sammen for å fortelle en historie, og hvilket filmspråk man velger å bruke vil ha mye å si for hvordan publikum opplever historien. Bruker man nærbilder eller totalbilder? Er kamera i bevegelse? Hvilket utstyr bruker man, og hva har kameravalg og linsebruk å si for filmens uttrykk? Alle valg man tar bør være valg som bygger opp under historien. Videre må man velge hvilke skuespillere som skal portrettere karakterene, hvordan man instruerer dem, hvilke locations man filmer på, hvilken fargebruk man ønsker, hvilken musikk man skal ha, osv., og dette er bare noen av valgene man må gjøre i prosessen med å lage en film, og som bidrar til å gjøre filmen din til det den er.

Her på siden vil vi hjelpe deg i gang på veien mot å bli en bedre filmskaper!