De aller beste filmene gjennom tidene

Det kan være mange ulike grunner til at en film får en plass blant de som regnes som de aller beste. Det kan være på grunn tidløse kvaliteter, banebrytende egenskaper eller uforglemmelige rolletolkninger. En film som oppnår status som klassiker, bør fortsatt ha noe ved seg som gjør den verdt å se også for publikum i dag. En slik liste som dette vil alltid være noe subjektiv, men nedenfor følger vårt utvalg.Drep ikke en sangfugl

aller beste filmene

Mange filmer (både gode og dårlige) er basert på romaner og noveller. «Drep ikke en sangfugl» er basert på romanen med samme navn av Harper Lee. Filmen var en stor suksess, både kritikere og publikum trykket filmen til brystet, og filmen kasserte inn store penger. Gregory Peck, som spilte Atticus Finch, vant Oscar for beste mannlige hovedrolle, og «Drep ikke en sangfugl» ble nominert til hele åtte Oscar (og fikk tre). Dette er et fantastisk rettsdrama med et tidløst budskap.

Annie og jeg

Eller som den originalt heter, «Annie Hall», er en romantisk komedie fra 1977 som er regissert av selveste Woody Allen. Diane Keaton og Woody Allen selv spiller hovedrollene i filmen, som vant Oscar for beste film. Dette er et ærlig skråblikk på menneskene i kunst- og medieverdenen, og de psykoanalytiske elementene peker på et alvor under humoren.

aller beste filmene

A Woman under the influence

Denne filmen fra 70-tallet har et mørkere utgangspunkt enn nevnte Annie og jeg. Gena Rowlands er helt glitrende som karakteren Mabel, en kvinne som gjør alt for familien, men som oppfører seg tidvis merkelig. Så merkelig at ektemannen får henne innlagt på psykiatisk avdeling. Filmen treffer rett i hjertet, og stiller mange alvorlige spørsmål, som når er man egentlig gal? Filmen fikk Osvar for både beste kvinnelige skuespiller samt beste regissør.

Gudfaren 2

Denne ikoniske gangsterfilmen kom ut i 1974 og forteller to historier, den forteller både om tiden før Gudfaren, og om tiden etter. Gudfaren 2 fikk Oscar for beste film, og mange kritikere er enige om at den er enda bedre enn den første filmen. Filmen har et stjernelag av skuespillere så klart, blant annet Al Pacino, Robert De Niro, Robert Duvall og Diane Keaton. Gudfaren-filmene har tematikk som familie, lojalitet, kjønn, samt mye symbolikk, men oftest må du se filmene noen ganger før du får øye på dette. Men, disse filmene kan med fordel ses på nytt og på nytt.