Beste indiefilmer gjennom tidene

De aller beste indiefilmene gjennom tidene

beste indiefilmeneEn indiefilm, eller en film som er uavhengig, har ofte et lavere budsjett enn storfilmene. Men, det indiefilmer mangler i kapital, tar de som oftest igjen i lidenskap og engasjement. Ofte har indiefilmer høy kunstnerisk verdi, og de er oftere eksperimentelle, og tar opp mer kontroversielle temaer enn filmer som er ment til å tiltrekke seg et stort mainstream-publikum. Nedenfor følge en liste over fem knallgode indiefilmer du ikke bør gå glipp av!

Heksejakt i The Blair Witch Project

Denne indiefilmen kom ut i 1999 og er et eksempel på et filmprosjekt med minimalt budsjett som får stor suksess. Publikum var begeistret for The Blair Witch Project, norske kritikere var for øvrig noe lunkne, filmen fikk stor sett terningkast 4, noe som kanskje skyldes at skrekkfilmsjangeren ofte ikke er høyt ansett? Den dokumentariske stilen er eksperiementell og banebrytende, og denne filmen inspirert av en svensk heksedokumentar er vel verdt å sjekke ut.

Underlig melankoli med Donnie Darko

Donnie Darko hadde et noe større budsjett enn «Blair Witch», men 3,8 milloner dollar er ikke mye etter Hollywoodstandard. Filmen har også en rekke kjente skuespillere med på laget, som for eksempel Patrick Swayze og Drew Barrymore, men den er ikke mindre eksperimentell og bisarr av den grunn. Donnie Darko ble gjennombruddet til Jake Gyldenhaal som leverer en glitrende, eksentrisk prestasjon.

Fragmenterte minner i Memento

Denne amerikanske indiefilmen fra 2000 er en nattsvart psykologisk thriller skrevet av Christopher Nolan. Den spennende eksperiementelle formen, der filmen for eksempel alternerer mellom sort-hvitt og fargeseksvenser samt bruken av fotografier skaper en fantastisk ramme rundt en klassisk hevnhistorie. Memento har mottatt strålende kritikker, og har 92% godkjenning på nettstedet Rotten Tomatoes.

Uforglemmelig dialog i Pulp Fiction

Det sier allerede sitt når en film med et relativt beskjedent budsjett (rundt 8 millioner dollar) spiller inn 213,9 millioner dollar. Som vanlig i Tarantino-filmer, er den narrative strukturen brutt opp i Pulp Fiction. Filmen har helt fantastisk dialog (og monolog) hvem kan vel glemme karakteren Jules sin opplesning av bibelverset Ezekiel 25:17?

Romantikk uten klisjeer i Lost in translation

Denne kritikerroste filmen fra 2003 hadde et beskjedent budsjett på fire millioner dollar. Filmen utmerker seg nok mye på grunn av prestasjonene til Scarlett Johansen og Bill Murray, sistnevnte mottok Oscar for beste mannlige hovedrolle. Den bittersøte, melankolske stemningen bidrar også til at Lost in translation er en indiefilm du absolutt bør få med deg.