Kort bakgrunnshistorie om filmproduksjon

Filmproduksjon har kommet en veldig langt fra dens spede begynnelse på 1890-tallet. Det er en imponerende utvikling, og i dag blir får vi fantastiske filmproduksjoner på løpende bånd.

Begynnelsen

Før vi kunne starte å produsere filmer, måtte vi første finne opp kameraet, og kameraet som kunne filme. Det skjedde så tidlig som på 1890 tallet, og i den sammenheng oppstod det også selskaper med fokus på filmproduksjon. Men i den tidlige fasen ble vi hindret av teknologien, og filmene kunne ikke være lenger enn 1 minutt lange. «Arbeiderne forlater Lumières fabrikk i Lyon» ble for første gang vist i Paris i 1895 og regnes for å være verdens første film. Filmen har dog bare filmet fra én vinkel, men i 1898 kom det første roterbare kameraet for å ta panorerte bilder.

historie om filmproduksjon

Fortsettelsen

I perioden 1915 til 1930 skjedde det en stor utvikling av filmen, etter at den lille prøveperioden over. Den første tegnefilmen ble laget i 1917, der lyd og bilde kunne presenteres samtidig. Men i 1927 kom den første spillefilmen med lyd som ble en suksess. Siden 1920 tallet dominerte amerikanerne og Hollywood den tekniske utviklingen og filmmarkedet. Og utviklingen fortsatte: i 1939 ble en film kalt «Tatt av vinden» det store gjennombruddet for fargefilmen, og på 1950-startet eksperimentering med 3D-filmer. På 1950- og 1960-tallet får derimot filmindustrien mer konkurranse fra TV, og filmen må forandres og forbedres. Bredfilmformat og bedre lyd ble utviklet, men det er først nærmere 70-tallet at filmen igjen blir populær. Med filmer som science fiction-filmer som Haisommer, Terminator og Star Wars blir 1970- og 80- Hollywoods nye gullalder.

historie om filmproduksjon

Dages moderne film

I dag ser vi filmer i alle sjangere: musikaler, action, komedie, science fiction, drama, 3D, tegnefilm og animasjonsfilmer. Hollywood spiller hovedrollen i filmindustrien, men flere land som Kina, Nigeria, Japan er også store i bransjen. Opp gjennom 2000-tallet var Harry Potter-serien den mest innbringende, men superheltsjangeren til Marvel og DC Comics er for tiden den største suksessen. Filmproduksjon har aldri vært lengre i utviklingen, og vi tror vi har sett alt. Finnes det mer som kan imponere oss?